Waarom is water drinken belangrijk ?

glas water

Het lichaam bestaat uit 60% water en we verliezen langs meerdere kanalen vocht (nieren,klieren, vocht in adem), daarom is het belangrijk op dit op peil te houden.

Water is essentieel voor de meeste metabole reacties en zorgt ondermeer voor de bloeddruk en de doorstroming naar organen. Bij een tekort aan water bevatten cellen te weinig en gaat het water zich verplaatsen tussen de cellen en gaan de cellen krimpen, de hersenen zijn hier extra vatbaar voor waardoor neurologische symptonen ontstaan. In extreme gevallen (lang zonder water) kan dit tot de dood leiden.

De mortaliteit bij gebrek aan water is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, beschermende kledij en de al dan niet aanwezigheid van vaste voeding. Enkele uren tot enkele dagen kan zo voldoende zijn om nefast af te lopen. Er zijn ook gevallen van een overdosis aan water, dit is wel eens voorgevallen bij het dopen van studenten.

Water is van belang om urine te produceren en zo afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. De hydratatie door water is ook nodig voor het flexibel en gezond houden van de huid.

Dorst is nooit goed, het is een signaal dat het eigenlijk al te laat is, drink steeds preventief.

-Water is een leverancier van zuurstof en alle organen hebben hun zuurstof nodig om te functioneren. Een duidelijk voorbeeld is hoofpijn als gevolg van te weinig drinken.

-Spieren verbruiken ook water, typisch gevolg van te weinig drinken bij sporters zijn krampen.


 

 

 

  • waarom
  • water
  • gezondheid
  • eten & drinken