Wat is een dessertwijn ?

Dessertwijnen

Een dessertwijn is in het algemeen een zeer zoete witte wijn, ze zijn herkenbaar aan de kleur en vaak ook aan de prijs.

Bij een goede kwaliteit vervalt een deel van het zoete (suiker) karakter door aanwezigheid van veel zuur waardoor de wijn in balans is en niet plakkerig is in de mond.
Men gebruikt dessertwijnen omdat deserts vaak zoet zijn en een gewone wijn in het niets zou verdwijnen, de wijn moet dus even zoet of zoeter zijn dan het gerecht.
Bij het suikergehalte van wijnen spreekt men ook wel van moelleux.

Bekende voorbeelden zijn : Sauternes (FR), Beerenauslese (D), Tokaij (Hongarije)

Er zijn verschillende manieren om een dessertwijn te maken :

-Tijdens de fermentatie alcohol bijgevoegd word waardoor het gistingsproces stopt en de suiker die normaal in alchol zou worden blijft in het vat.
-Pouriture Noble of edelrot, is een vorm van schimmels. De druivenschil is geperforeerd en het vocht ontsnapt, de overblijvende druiven zijn veel geconcentreerder en dus meer suiker per liter wijn.
-Ijswijn (Eiswein) : Oogsten bij vriestemperaturen, de druiven die het meeste suiker bevatten ontdooien (cryo-extractie) eerst en worden verder gevinifieerd, de overige druiven kan men een 'normale' wijn van maken.

 

 

  • wat
  • wijn
  • dessert
  • drinken
  • witte wijn
  • eten & drinken

Reactie toevoegen

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.